We moeten bezig zijn met waar we nu invloed hebben

 Vooropgesteld, Daan Hamaker wil en zal de technische staf van FC uitgeest met zijn inzichten niet voor de voeten lopen. Maar natuurlijk heeft de routinier wel een visie op hoe met de actualiteit – een troosteloze en wellicht demotiverende laatste plaats – om te gaan. ,,Ik laat zeker weten wat ik ergens van vind. Dat kennen de trainers en mijn medespelers van mij. Ik vind alleen dat iedereen een stem moet hebben, dus laat ik daar in het team bewust de ruimte voor.”

Dat hij door zijn drukke praktijk vaker dan hem lief is op trainingen en soms zelfs voor wedstrijden verstek moet laten gaan, ervaart hij als een extra beperking om al te luidkeels zijn mening te verkondigen. ,,Ik ben minder vaak aanwezig dan ik zou willen”, erkent Hamaker. ,,Dat heeft een rol gespeeld in de afweging deze zomer of ik aan een vijfde seizoen bij FC Uitgeest zou beginnen. Maar ik haal nu eenmaal nog steeds heel veel voldoening uit de trainingen. Het geeft me bovendien veel voldoening sportief bezig te zijn met een groep.”

Met de verlenging van zijn verblijf sloot Hamaker aan bij de enkeling die overbleef van het hechte basisteam. Ruim een dozijn selectiespelers leverde de tas in. Mike Beentjes, Stan Vrouwe en Kick Smit bleven met Hamaker over. De aanvulling bestond uit louter jonge spelers. Dat verbaasde me niet. Hoeveel gasten van 27 en ouder gaan nog door? Ze hebben het druk, krijgen kinderen of verhuizen uit de regio. En lang niet iedereen wil nog op zondag voetballen.”

Verjonging

Zo waren trainer Hilmar de Groot en zijn staf aangewezen op jeugd uit de eigen opleiding. Talentvolle spelers, maar met weinig speelminuten op het hoogste clubniveau. En dat in een seizoen in de eerste klasse, waaruit twee clubs rechtstreeks degraderen en drie nacompetitie spelen. ,,Toegegeven, het vooruitzicht als hekkensluiter is niet rooskleurig, maar daar moeten we nu niet mee bezig zijn”, stelt Hamaker. ,,Het gaat erom telkens een doel te stellen en daar in kleine stapjes naartoe werken. Focussen op het proces, ook bij een volgend verlies. Zoals het omgekeerd ook werkt: Pep Guardiola stelde direct na het behalen van de titel alweer een volgend doel. Inzetten op ontwikkeling dus.’’

Ook als de lol eraf dreigt te gaan? Hamaker, de parallel trekkend met zijn trainingspraktijk: ,,In coaching binnen de groep gaat het erom iedereen te horen, iedereen ook echt het gevoel te geven dat hij deel uitmaakt van die groep. Dat betekent wegblijven bij algemeenheden.” Hoe dan? ,,Doordeweeks vooral eerlijk zijn, duidelijk. Dat mag best kritisch zijn. Op de wedstrijd vooral concreet en positief.” Als presentatietrainer denkt Hamaker zelf ook na over hoe hij telkens een groep activeert. ,,Het kan worden gevraagd op de manier van: ’Wat vinden jullie van deze manier van druk zetten?’ Dan gaat maar één iemand antwoorden. Ik stimuleer graag de gehele groep. Handen in de lucht, wie is het ermee eens? En waarom? En wie niet? Of wie twijfelt?”

Hamaker ziet het bij FC Uitgeest wel goed komen. ,,De huidige groep is hecht, de sfeer prima, het zijn vrienden van elkaar. Het zijn allemaal jongens van de club, de meesten spelen hier al sinds ze voetballen.” En het publiek? De term kanonnenvoer valt tegenwoordig nogal eens. ,,Dat moeten ze van zich af laten glijden. Als supporters zien en weten hoe hard ervoor wordt gewerkt, dan slikken ze dat heel snel in. Wij als team moeten alleen bezig zijn met waar we invloed op hebben. Als straks de eerste zege wordt geboekt, is de volgende stap gezet. Saudi-Arabië won ook van Argentinië, toch? Het kan gewoon.’’

Deel deze aandachtsrover met anderen

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.