7 Tips voor effectief gebruik van PowerPoint

Krijgen we de slides na afloop van de training? Deze vraag krijg ik geregeld voorafgaand aan een presentatie-training. Het lijkt een logische vraag, toch stoort mij de achterliggende gedachten.  

Deelnemers vragen naar de slides omdat zij presentaties krijgen met slides boordevol met informatie, onmogelijk om allemaal te verwerken. Tsja..dan zou ik ook liever na afloop de slides ontvangen.

Wat is de overeenkomst tussen een verkeersbord op de snelweg en een slide?
De kijkers moeten snel de essentie kunnen begrijpen. Heb jij een ooit een verkeersbord op de snelweg gezien met meer dan 300 woorden? Ik hoop het niet, of je het verkeersbord gelezen hebt als bijrijder. 😉

Met een presentatie en slides lopen er twee cognitieve stromingen naast elkaar. Het is jouw taak als spreker om deze te verbinden als een synergie. Als jij als spreker een goed verhaal hebt, waar wil je dat de focus van het publiek op ligt? Inderdaad op jou als spreker, waarbij slides een krachtige aanvulling zijn.

Waarschijnlijk is het volgende herkenbaar: geen grafisch vormgever, maar je wilt wel krachtige slides delen? In 7 stappen creëer jij een krachtige slide als op deze pagina.

  1. Een slide moet binnen een paar seconden begrepen worden
  2. Maak gebruik van mooie afbeeldingen & video’s
  3. Websites met gratis afbeeldingen zoals https://unsplash.com/
  4. Afbeeldingen niet uitrekken, dat zorgt voor ongelijke verhoudingen
  5. Gebruik steekwoorden of een quote
  6. Kies bij vormen voor een balk om in afbeelding een quote te plaatsen
  7. Laat een kleur van de afbeelding terugkomen in deze balk

Als naslagwerk ervaren wij opsommingen als erg prettig. Heb je teveel teksten & bulletpoints in je slide? Verspreid deze over meerdere slides.

Om cirkel rond te maken: natuurlijk kan je de deelnemers na afloop wat opsturen. Maak een samenvatting van jouw belangrijkste slides en voeg eventueel artikelen toe die niet op een slide paste. Kortom, slides zijn ondersteund aan je verhaal niet leidend. Wil jij hier meer van weten? Vraag vrijblijvend een strategiegesprek aan.

Tot slot: een mooi tip als uitsmijter. Wil je even zonder de afleiding van de beamer? Druk op Z voor een zwart scherm, met iedere willekeurig toets kan je daarna weer verder.

Deel deze aandachtsrover met anderen

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.